Matematyka
karola1237
6

Agnieszka kupiła 5 kg owoców : 2,5 kg jabłek , 4/5 ( tu jest ułamek zwykły ) kg gruszek , 20 dag morwli oraz śliwki . Ile kg ważyły zakupione śliwki .?   . proszę o odp. i wytłumaczenie ..

+0
(2) Odpowiedź
Hesior

5kg owoców -- całość 2,5kg - jabłka 4/5 = 0,8kg - gruszki 20dag = 1/5kg = 0,2kg - morele 2,5kg + 0,8kg + 0,2kg = 2,5kg + 1kg = 3,5kg zatem: 5kg - 3,5kg = 1,5kg ----> tyle ważyły zakupione śliwki

niewiem120

2,5+ 4/5+0,2 (<-- to jest 2o dag w kg) +x (x to są śliwki) =5kg 2,5+0,8 (to jest 4/5 w ułamku dziesiętnym) +0,2 +x= 5 kg 3,5 +x = 5 kg 5kg-3,5 =x 1,5kg = x odp śliwki ważą 1,5 kg Mam nadzieje że pomogłam :D

Dodaj swoją odpowiedź